Ålands Turismpris 2015

Postat i Aktuellt, Event, Kampanjer, Nyhetsbrev till medlemmar, Pressmeddelandenovember 23, 2015 av camilla

Ålands Sjöfartsmuseum med s/v Pommern emottog Ålands Turismpris 2015 efter Visit Ålands höstmöte torsdagen den 19.11 i Alandica. Väl värda sitt pris !

Juryns motivering;

Årets turismpris 2015 går till en verksamhet som har varit en del av den åländska turismnäringen sedan 1954, och som ännu idag arbetar nytänkande och banbrytande.

Ålands sjöfartsmuseum med s/v PomIMG_3199mern är ett besöksmål för både vuxna och barn. Här finns något för alla, sjöbjörnar liksom landkrabbor. Ålands sjöfartsmuseum är ett föredöme inom turismen på Åland. Enträget har de öppet året runt, så gott som alla dagar. Personalen arbetar förtjänstfullt med att utveckla både service och kvalitetshöjningen av aktiviteter och utställningar för att nå nya besökargrupper och vara dagsaktuella i samhällsdebatten.
Ålands sjöfartsmuseum och s/v Pommern bildar idag en trevlig helhet, vilket förstärks av det gemensamma biljettupplägget som inbjuder till återbesök. Med sitt besökarantal, hittills i år ca 67 000 besökare, är de i särklass ett av Ålands mest besökta turistmål. De hör också till Ålands mest omtyckta sevärdheter, vilket bekräftas av omdömen på Tripadvisor.
Museet levandegör Ålands maritima kulturarv på ett föredömligt sätt som engagerar både ung och gammal, kvinnor och män samt har ett väl utvecklat samarbete med närings- och kulturlivet. Barnutställningen ”På resa med chiefen och Sally Jones” som museet producerat visar på fingertoppskänsla för vad som är på agendan och prov på innovation. I det här fallet lyfts aktuell barnlitteratur fram genom en interaktiv utställning som tillsammans med det mera traditionella utställningsmediet väcker besökarens intresse och lekfullhet. Besökarna bjuds in till upplevelser via de aktivitetsstationer som finns utplacerade i museet.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vinnaren av Årets turismpris 2015 lever upp till sin egen vision: Ålands sjöfartsmuseum ska vara ett museum i världsklass med en stark lokal förankring; ett museum som väcker engagemang och stolthet.