MATKA REFERAT 2019

Postat i Aktuellt, Event, Kampanjer, Nyhetsbrev till medlemmar, Pressmeddelandedecember 19, 2018 av camilla

 

Matka 2019 i Helsingfors är nordens största resemässa med över 61 000 besökare. Här träffas 940 utställare från 86 länder och orter samt över 1000 press- och media representanter och bloggare. Även detta år var intresset stort hos återförsäljare, press och besökare i Ålandsmontern där många marknadsförare fanns på plats.

Under onsdagen 16.1. ordnades Matka workshop Day (PRO) som är det viktigaste evenemanget för resetjänster i Norden och besöktes av 635 köpare och säljare. Från Visit Åland fanns Riitta-Lea Värelä och Roger Nordlund på plats och träffade många nya återförsäljare och media för att diskutera nuvarande och nya idéer med de återförsäljare som marknadsför Åland till sina kunder.

Vi når ett stort antal intressanta återförsäljare, media och press från Asien och hela Europa under Matka-mässan i Helsingfors, säger Riitta-Lea Värelä från Visit Åland.

På torsdag 17.1 höll Matka Business Forum, mötesplats för professionella, öppet med 80-tal utställare från när och fjärran. På Business Forum hittade man bl a tjänster och produkter för affärs-, mötes- och konferensresor. Åland Convention Bureau, Sanna Könönen-Wahlstedt, passade på att träffa flera företag som är verksamma inom mötesindustrin.

Fredag till söndag var mässan öppen för allmänheten. Åland hade drygt 100 kvadratmeter av en 1000 kvadratmeters monter med namnet #Finlands Skärgård som är ett samarbetsprojekt mellan 14 destinationer från Björneborg till Raseborg.

Från Åland deltog på plats förutom Visit Åland även Viking Line, Ålandhotels, Ålandsresor och Park Alandia Hotell. Med på ett hörn var också Brändö och Kumlinge kommuner, samt Mariehamns stad och Ålands sjöfartsmuseum & Pommern, Smart Park/Leklandet, Skördefesten/Åland Grönskar samt Shipland.ax

Hidden treasures var mässans tema, där Åland har massa skatter att bjuda på.
#Finlands skärgård montertema var: Hållbar utveckling – Ansvarstagande (Kestävä kehitys – Vastuullisuus) där Åland arbetar aktivt med Green Key-certifiering där t. ex. Park Alandia Hotell nyligen blivit certifierad. Åland satsar på hållbarhet och fick de första Green Key-miljöcertifierade logianläggningarna och restaurangerna redan 2015, de första i Finland.

Orkla Suomi har tillsammans med Visit Åland skapat konceptet ”Saariston kasvatit” – Skärgårdsursprung” för att kommunicera Åland i projektet MatÅland 2021 som en matdestination med en unik miljö samt produkter av hög kvalitet och god smak. Under årets mässa delades 10 000 chipspåsar ut för att locka besökare till nylanserade http://www.skärgårdsursprung.ax för att förutom att läsa mer om åländsk mat, tävla om en resa till Åland. (Se film med Tiina Björklund)

Ett av projektets mål är att tydligare föra fram det åländska ursprunget, vår unika skärgård och våra förutsättningar för att bedriva en hållbar livsmedelsproduktion. Vår strävan är att varje Ålandsresa också är en smakresa, säger Tiina Björklund, projektledare vid Visit Åland.
(Förutom Visit Åland och Orkla Suomi består projektgruppen även av Ålandsmejeriet Finland Ab Oy, Ålands Trädgårdshall, W.J.Dahlmans Ab och Stallhagen Ab. För projektets genomförande ansvarar reklambyrån Avidly.)

Under torsdagens Matka PRO och under fredagen var kändiskocken Michael “Micke” Björklund i Ålands monter för att träffa besökare och signera sina kokböcker som såldes i mässbutiken i montern #FinlandsSkärgård. (Se film med Michael Björklund) I mässbutiken representerades Åland av ÅCA, Skärgårdsbröd Kökar, Öfvergårds, Micke Björklunds böcker samt Turism- och cykelkartan från Strax.

En spännande nyhet för Åland 2019 är att museifartyget Pommern öppnas igen för besökare med nya upplevelser i utställningarna och även audioguidning. Från det intilliggande Sjöfartsmuseet leder nu en gångbro direkt till fartygets huvuddäck vilket gör djuphavsseglaren till ett tillgängligt besöksmål. http://sjofartsmuseum.ax/fartyget-pommern/

Även i år var intresset för Ålands skärgård stort. För att tydliggöra hur Ålands- och Åbolands skärgård hänger ihop och beskriva hur man rör sig på den åländska sidan användes ett nyframtaget och mycket uppskattat material kallat Ålands ringväg. https://issuu.com/straxkommunikation/docs/va__a_lands_ringva_g_webb

Ålands besättning på Matka 2019 gjorde en fantastisk insats för bevara och stärka Ålands position på marknaden som ett attraktivt resmål. Resenärer blir mer och mer medvetna om det hållbara resandet och omvärderar sitt flygande och då är Åland ett smart alternativ, säger Tiina Thörnroos, projekt-koordinator för Ålands deltagande i Matka 2019

Film med Tiina Björklund, MatÅland 2021:

https://drive.google.com/a/old.visitaland.com/file/d/1ursecWxA1Vo3sBYink9Xs7OYcEe2iwyT/view?usp=sharing

Film med Micke Björklund, kändiskock:

https://drive.google.com/a/old.visitaland.com/file/d/1_hE4UHurvKxFHFPyenb33KNlv6gQLpQB/view?usp=sharing