Sommarens Ååå-kampanj satte rekord!

Postat i Aktuellt, Event, Kampanjer, Nyhetsbrev till medlemmar, Pressmeddelandeseptember 20, 2019 av josefin

Visit Ålands stora destinationskampanj, också kallad Ååå-kampanjen, har skapat rekordstort engagemang i sociala medier och tusentals personer har medverkat till att sprida en positiv bild av Åland.

Målet med årets stora destinationskampanj var att öka kännedomen och stärka varumärket Åland samt att engagera potentiella besökare och Ålandsambassadörer. Under de åtta veckor som destinationskampanjen pågick i sociala medier nåddes över en miljon unika personer i den valda målgruppen i Sverige och Finland. 

Ååå-kampanjens budskap, att Åland är en plats som får människor att känna “Ååå”, spreds även via radio, utomhusreklam, advertorials, tidningsannonser, nativeannonser, Google Ads och som tv-reklam i digitala kanaler.

De digitala inlägg och annonser som Visit Åland publicerade på Facebook och Instagram fick över 1,2 miljoner sidinteraktioner, vilket inkluderar drygt 3 000 kommentarer och 850 delningar. Andra sidinteraktioner är till exempel gillningar och att personer klickat på länkar i inläggen. 

– Det är jätteroligt att de flesta varit så positiva när de kommenterat och reagerat. Många skriver att de drömmer om att resa till Åland och många som varit på Åland förut skriver att de längtar tillbaka. Att andra berättar positiva saker om Åland är den bästa marknadsföring vi kan få, säger kampanjansvarige Josefin Hagman på Visit Åland. 

Hon berättar också att fler än 15 000 personer deltog i Ååå-kampanjens tävling där priset var en resa till Åland värd 1 000 euro, och att trafiken på old.visitaland.com ökade med med 30 procent under kampanjperioden.

Ååå-konceptet lever vidare
Ålandsambassadörer fortsätter att tagga bilder med #mittååå i sociala medier. Under kampanjen taggades cirka 1 400 instagrambilder av Ålandsambassadörer som stolt vill hjälpa oss att visa upp hur vackert Åland är. I dag den 20 september har #mittååå använts i över 2 500 inlägg. Visit Åland har även arbetat med att få fler följare på Instagram. När kampanjen startade hade Visit Ålands instagramkonto 7 000 följare, när kampanjen slutade var antalet 8 400 och i dag har antalet växt till 10 400. 

– Ååå är ett starkt koncept som vi kan arbeta kontinuerligt med även framöver. Nu sitter vi och djupdyker i analysen av kampanjen för att planera hur vi ska arbeta framåt, avslutar Josefin Hagman. 

Kampanjen i siffror: 

  • Räckvidd: 2 500 000 unika personer
  • 69 000 besök till kampanjsidan
  • 15 200 tävlingsdeltagare
  • 1 200 000 inläggsinteraktioner (engagemang)
  • 3 300 kommentarer
  • 850 delningar
  • 30% ökning av trafik på old.visitaland.com
  • 1 400 fler följare på Instagram