Hållbara Åland kan nu stoltsera med sex nya Blue Flag-gästhamnar

Postat i Aktuellt, Event, Kampanjer, Nyhetsbrev till medlemmar, Pressmeddelandemaj 11, 2021 av peter

Efter att Åland ifjol fick sina fem första Blue Flag-hamnar, har nu ytterligare sex gästhamnar beviljats den internationella hållbarhetsutmärkelsen. Utmärkelsen är en av de största i sitt slag och finns i nästan 50 länder världen över.

– Det känns jättebra att vi har beviljats Blue Flag! Vi har verkligen satsat på att bli mer hållbara och Blue Flag ger oss en samhörighet i hållbarhetsarbetet, säger Eva Nordlund som driver gästhamnen vid Hotell Gullvivan på Brändö.
Förutom Hotell Gullvivan Gästhamn har även Hamnsundet Gästhamn, Havsvidden Gästhamn, Jurmo Gästhamn, Kumlinge Gästhamn samt Rödhamn Gästhamn beviljats utmärkelsen för första gången. Ifjol fick alltså Åland sina fem första Blue Flag-gästhamnar, vilka alla har beviljats förnyad certifiering för i år.
– Att vi fått elva certifierade gästhamnar på två år är en succé. Det är internationellt sett ovanligt att så många gästhamnar blir certifierade så snabbt. Internationella Blue Flag har gratulerat oss till att vi lyckats få så många Blue Flag-gästhamnar på så kort tid, berättar programansvariga Emma Lundberg vid Visit Åland.

På fastlandet har man i år en Blue Flag-gästhamn.

– Att vara en hållbar besöksdestination är otroligt viktigt i dagsläge. Att så många av våra åländska gästhamnar nu har beviljats Blue Flag är en betydande del i det långsiktiga arbetet att göra Åland till en mer hållbar och attraktiv besöksdestination, säger Emma Lundberg.
På Åland är det Visit Åland som driver Blue Flag, men arbetet har skett i samarbete med Interreg Central Baltic-projektet Smart Marina, som drivits av Ålands Utvecklings Ab.
– Genom projektet Smart Marina har hamnarna bl.a. kunnat uppdatera sin servicenivå så att den når upp till Blue Flag-standard, berättar Emma Lundberg.
För att få hissa den blåa flaggan måste gästhamnarna dessutom uppfylla kriterier inom bl.a. miljöledning, miljöinformation och vattenkvalitet. Ansökan ska godkännas av både en lokal och en internationell jury. I den internationella juryn ingår exempelvis representanter för FN:s miljöprogram, UNESCO och World Tourism Organization.

 

För mer information, vänligen kontakta

Emma Lundberg, programansvarig, Visit Åland +358 457 344 9901, [email protected]
Eva Nordlund, Hotell Gullvivan +358 40 5371777