Green key

Green Key är den internationellt ledande hållbarhetscertifieringen inom besöksnäringen. Totalt finns över 5000 certifierade verksamheter i fler än 60 länder. Programmet drivs av Foundation for Environmental Education (FEE) med huvudkontor i Köpenhamn. Programmet stöds av bland annat FN och World Tourism Organization (WTO).

Green Key Åland

Det främsta målet med Green Key är att driva en ansvarstagande verksamhet och minska sin miljöpåverkan. Idag finns 7 stycken Green Key-certifierade verksamheter på Åland. 

Åland var först i Finland med att erbjuda en Green Key-certifiering. Arbetet inleddes 2013 genom ett samarbete mellan Visit Åland, Ålands Natur & Miljö och Ålands Näringsliv. Året efter fick Åland sina första Green Key-anläggningar. 

På Åland kan logi, restauranger & caféer, konferenscenter och besöksanläggningar beviljas en Green Key-certifiering. Visit Åland driver certifieringen men i ett samarbete med Ålands Natur & Miljö, Ålands Näringsliv, Ålands landskapsregering, Högskolan på Åland, FFE Finland och nätverket Bärkraft.ax.

Arbetet med Green Key bidrar till att uppfylla FN:s 17 utvecklingsmål 2015-2030 samt målen i Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland. Det görs bl.a. genom att öka sin medvetenheten kring olika hållbarhetsfrågor inom alla tre områden; miljö, socialt och ekonomiskt.

Det är speciellt mål 5 och 7 i Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland som Green Key-programmet bidrar till att uppfylla. Mål 5 handlar om att skapa attraktionskraft för boende, besökare och företag och mål 7 handlar om hållbara och medvetna konsumtions- och produktionsmönster. Green Key bidrar till detta genom att anläggningarna strävar till att vara både hållbara konsumenter och producenter. 


Green key


Green key certifierade verksamheter

  • Restaurang Smakbyn
  • Restaurang Pub Stallhagen
  • Alandica Konferens & Kongress
  • Hotell & restaurang Arkipelag 
  • Hotell & restaurang Park Alandia 
  • Mariehamns Stadsbibliotek
  • Silverskär inkl. Klobben