Aktuell synlighet just nu

Destinationsmarknadsföring

Visit Ålands kommunikation

Visit Åland väcker intresse och förstärker bilden av Åland. Det gör vi genom att involvera gäster och partners i utvecklingen och marknadsföringen av Åland. Vårt fokus är gästens helhetsupplevelse.

Kommunikationen är både digital och i print. De insatser som Visit Åland gör för att lyfta destinationen Åland är ofta en kombination av PR – och mediesynlighet, print, samarbete med återförsäljare, kampanjsidor, riktade Facebook- och Instagramannonser samt synlighet på Youtube.

Syftet med kommunikationen och marknadsföringen är att väcka, stärka eller upprätthålla intresset för Åland som destination.

Följ med kommunikationen

Här samlar vi information om pågående kampanjer, genomförda kampanjer, digital synlighet, synlighet i print, köpt annonsering och press- och influencersamarbeten. Sidan är till för branschen och för vem som helst som är intresserad av att följa med kommunikationen som handlar om att väcka och stärka bilden av Åland som destination.


Uppdaterat 2024-12-06

Kampanj: Gästhamn

10 juni startade sommarens gästhamnskampanj som är ett samarbete mellan Gästhamnsnätverket och Visit Åland.

Kampanjen slutar 5 juli. Kampanjen är digital och riktar sig mot våra närområden i Sverige och Finland. Huvudsakliga kanaler är Meta, google, nativt och YouTube.

Målet med kampanjen är att öka kännedomen om Åland som en destination för båtfolk samt driva till mer besök för säsongen 2024.

Kampanjsida: https://visitaland.com/gasthamnar/
https://visitaland.com/fi/vierassatamat/

Inför årets säsong har även en artikel om vad man se och göra nära de åländska gästhamnarna tagits fram. Läs den här.

Utöver den digitala kampanjen publicerades även en helsida i Venelehti och Kippari samt en bannerkampanj på venelehti.fi som driver trafik till den digitala artikeln.


Uppdaterat 2024-05-06

Samannonsering i print

Tillsammans med Eckerö Linjen görs en samannonsering innehållande ca. 15 uppslag under maj och delar av juni i bl.a Allers, Amelias och Expressems bilagor, golfbaldet samt Svenskt fiske. 


Uppdaterat 2024-05-06

Suomipop - vinn din egen Ö

Tillsammans med Viking line hörs Åland i Suomipops morgonprogram som är en Finlands största radiokanaler med sina 353 000 lyssnare i veckan. Under tre veckor med start 6 maj får lyssnarna dela med sig av sina bästa Ålandstips eller önskemål om vad de vill uppleva på Åland. Av alla som deltar lottas sedan en vinst ut där vinnaren får en 48h Ålandsupplevesle på en en egen Ö. 


Uppdaterat 2024-05-06

Sommarkalender - Lugna favoriter

Räkna ner till sommaren med Visit Åland och Eckerö Linjen. Under maj månad kan de ca. 200 000 lyssnarna per vecka tävla om en resa till Åland under varje veckodag. Tävlingen presenteras i Lugna favoriters populära programpunkt Tio över sju frågan där alla frågor handlar om Åland. Samarbetet med Eckerö linjen innehålller promo, social media och spottar.


Uppdaterat 2024-04-05

Ålandsbilaga - Ica Kuriren

I samarbete med Viking linjen har Visit Åland nått 221 000 prenumenerande läsare via medföljande Ålandsbilaga i Ica Kuriren den 3 maj. Den 32-sidiga bilagan handlade uteslutande om Åland och skrevs av journalisten Anna Wahlgren som besökte Åland under februari i år. Tidningen skickas ut till prenumeranter och finns även ombord på Viking linjens båtar. 


Uppdaterat 2024-04-05

Broschyr & samannonsering - EL

Tillsammans med Eckerö Linjen har Visit Åland skapat stor synlighet på den svenska marknaden. En gemensam Ålanbdsbroschyr har skickats ut under slutet av april – mitten av maj i ca. 120 000 exemplar i Visit Ålands prioriterade upptagningsområden i Sverige. Läs broschyren här >> 


Uppdaterat 2024-04-05

ÅÅÅ-broschyr

Under påsken delades 140 000 20-sidiga broschyrer ut med Aamulehti och Helsinging sanomat ut. Läsarna finns i huvudsak Åbo, Tammerfors och Helsingfors. Broschyren är en del av Visit Ålands Varumärkesbyggande kommunikation och innehåller inspiration, aktiviteter och tips för vår, sommar och höst 2024. Broschyren distribueras i dagsläget endast på finska. Broschyren delas också ut på mässor på finska sidan samt till återförsäljare. Läs broschyren här >>


Uppdaterat 2024-03-27

Kampanj: Barnens nätverk

Under våren har flera marknadsaktiviteter utförts genom Barnens nätverk. 

I februari publicerades ett uppslag i Opettaja där fokus låg på klassresor och i samband med det så uppdaterade vi även vår artikel på visitaland.com om klassresor på Åland. Opettaja är en tidning som riktar sig till lärare i Finland. 

Dessutom är vi under hela våren synliga på barnistan.se i form av banners, nyhetsbrev, redaktionellt material mm. Barn i stan informerar och inspirerar barnfamiljer i Stockholmstrakten om evenemang, aktiviteter och besöksmål.


Nu är även Barnens vårkampanj igång!
 Kampanjtiden är den 27 mars till den 6 maj. Kampanjen är digital och riktar sig mot våra närområden i Sverige och Finland. Målet med kampanjen är att öka kännedomen om Åland som en besöksdestination för barnfamiljer samt driva till merförsäljning för säsongen 2024.

Kampanjsida svenska: visitaland.com/barnens-var
Kampanjssida finska: visitaland.com/fi/lasten-kevat/


Uppdaterat 2024-04-24

Kampanj: Åland Convention Bureau

Åland convention bureaus digitala kampanj pågår 27 mars till den 6 maj. Syftet är att skapa synlighet för partners samt Åland som en destionation för möten och konferenser. Kampanjen riktar sig mot Sverige och Finland. Kampanjen syns i kanalerna Meta, google och Linkedin med både bild och video. 

Utöver den digitala kampanjen syns även nätverket i Discover Åland, Dagens nyheter, Tid för konferens, Liikematkastus och på eventen Kongressi och flera visningsresor. 

Kampanjsida svenska: visitaland.com/acb/
Kampanjssida finska: visitaland.com/fi/acb/

Ett axplock av synligheten i print och online.

Uppdaterat 2024-03-24

Kampanj: Varumärkesbyggande - Vår & Sommar

Visit Ålands stora destinationskampanj startar i början av april och pågår fram till slutet av juni.
Kampanjen mjukstartar under slutet av mars och i mitten av april publiceras en tävling där deltagarna kan vara med i en utlottning av en Ålandsresa värd 1000€ genom att svara på ett antal frågor om vilken semestertyp som passar dem. Tävlingen pågår under en månad och syftet med tävlingen är att skapa uppmärksamhet samt att få data och information om besökaren, och vilken profil de är. Kampanjssidorna uppdateras kontinuerligt under hela kampanjen. 

Syftet med kampanjen är att väcka, stärka och upprätthålla intresset för Åland som destination samt att öka försälningen av Ålandsupplevelser. På lång sikt även stärka bilden av Åland som attraktivt resmål, också utanför högsäsong. 

Kampanjsidor 

FI:  http://visitaland.com/fi/kesa/
SV: http://visitaland.com/sommar/

Koncept mot Finland

Finska konceptet används aktivt för fjärde året i rad och tack vare de senaste årens varumärkesbyggande multichannelkampanjer kommer 2024 års kommunikation mot den finska marknaden att vara lite mer taktisk och säljdrivande än tidigare. Teman med lite extra fokus, och i samband med Stormskärs Majas succé i Finland ses på slide två. 

Koncept mot Sverige

Åland har under de senaste två åren synts väldigt lite i Sverige, under 2024 görs den största delen av den köpta och förtjänade synligheten tillsammans med branschen och partners. Kommunikationen riktar sig även mot den målgrupp som har viss till god kännedom om Åland för att locka fler besökare under 2024. 

Mediaplan - just nu:

Den digitala marknadsföringen startar först för att ge oss information och feedback om vilka bilder och texter som vår målgrupp tycker bäst om. Vi testar hela tiden kampanjen med olika kombinationer för att kommunicera på relevantast vis. 

Vi följer hela tiden med engagemang och data som vi får in om vad besökaren uppfattar som intressant innehåll. Genom den informationen kan vi sedan utveckla vårt innehåll, välja bilder och filmer.


Uppdaterat 2024-02-01

Kampanj: Golf

Digital kampanj mellan 1 februari – 1 mars

Digital kampanj mot Sverige och Finland start 1 februari. Målet med kampanjen är att öka kännedomen om Åland som golfdestination samt driva mer försäljning för säsongen 2024.

Kampanjkanaler: Köpt synlighet på facebook, Instagram och google

Kampanjsidavisitaland.com/golf


Uppdaterat 2024-1-18

Golfnätverket: Aktivitetsplan 2024

Marknadsföringen i nätverket startade för året med annonsering i Svensk Golfs första nummer som utkommer den 6 februari. 

Övriga aktiviteter som nätverket kommer att utföra 2024 är:

  • Synlighet på svenskgolf.se
  • Webbkampanj nummer 1 med start i feb
  • Synlighet i skärmar längs med Arlanda Express
  • Deltagande i Golfmessut i Helsingfors 22.3 – 24.3 
  • Webbkampanj nummer 2 med start i april
  • Visningsresa med finska Golfförbundet i maj
  • Race to Åland (Title Sponsor 2024 + synlighet på golfpiste.com, SoMe och i Golflehti)

Uppdaterat 2023-11-09

Utvärdering: Vår och sommarkampanj 2023

Räckvidd: ca. 2,5 miljoner personer
Sverige: över 1,5 miljon personer
Finland: över 1 miljon personer
Under ca. 3 månader 28 mars – 25 juni har målgruppen nåtts fler gånger via flera kanaler, some, radio, Web-TV, annonsering, press, media och influencers

Mycket av marknadsföringen sker med rörlig bild genom digitala kanaler som bl.a facebook, instagram, google och tiktok men även i skärmar i målgruppsområden i Åbo, Helsingfors och Stockholm och Uppsalaområdet.

Filmerna har även styrts av klockslag för att visa olika filmer på dag samt kväll. Ungefär ett 20-tal olika rörliga annonser har visasts genom olika kanaler och på olika geografiska områden.

Aktivering - Tävling

Tävling – Vad gör du helst på din semester?
Pågående 28 mars – 16 april
Tävlingsdeltagare        34 264 st. (2022 35 100)
E-post adresser            10 600 nya (2022 11 000)
Kampanjsida              145 000 klick 

Deltagare i tävlingen

Svenska deltagare: 36 %

Finska deltagare: 64 %

Vad deltagarna helst gör på sin dröm semester?
37 % Unnar sig lite extra lyx
33 % Upptäcker gärna nytt
16 % Är aktiv utomhus
14 % Prioriterar familjen först


Hitta på sidan