Visit Ålands sommarkampanj nominerad till en av Europas bästa

Postat i Aktuellt, Event, Kampanjer, Nyhetsbrev till medlemmar, Pressmeddelandedecember 3, 2021 av emmakardell

Visit Ålands innovativa och framgångsrika varumärkeskampanj kammade hem hela tre nomineringar i kommunikationsbranschens ansedda tävling European Excellence Awards 2021 (https://www.excellence-awards.com). Kampanjen Kotimaassa Ulkåmailla / Som utomlands fast hemma är nominerad till Europas bästa kommunikationskampanj i kategorierna Resa och turism, Multi channel-kommunikation och Nordiska kampanjer.

Redan under förra vintern lät Visit Åland göra en undersökning för att ta reda på hur finländare uppfattade Åland som turistmål under pandemin. Resultatet visade, att vi klart behövde öka medvetenheten om Åland som besöksmål och kommunicera hur man kan ta sig hit på ett tryggt sätt.

Konceptet Som utomlands fast hemma ger Åland en tydlig position mot andra inhemska destinationer. Bland annat det svenska språket, vår lokala kultur och de starka influenserna från Sverige gör Åland exotiskt i finländarens ögon. I kampanjen lyftes genomgående åländska upplevelser i skärgårdsmiljö.

Genom att noga följa med trender och aktuell information, förbereda olika scenarier och arbeta agilt kunde Visit Åland synliggöra Åland på, för finländarna, relevanta plattformar och medier. Budgeten spelade också en stor roll.

– I år slog Åland igenom som en av Finlands attraktivaste inrikesdestination. Det är viktigt att förstå hur mycket pengar och arbete som ligger bakom. Ett vanligt år har vi inte möjlighet att jobba på den här nivån för att slå igenom som vi gjorde. Lite förenklat delas budgeten ett vanligt år på två marknader, den finska och den svenska. Dessutom beviljade landskapet extra medel för att säkra sommaren 2021, berättar Lotta Berner Sjölund.

Kampanjen pågick från mitten av april till mitten av juli månad. Målgruppen nåddes flera gånger via flera kanaler och totalt nådde kampanjen över 1 miljon unika personer i Finland.

– I år har vi slagit många rekord, t.ex. har old.visitaland.com så här långt fler än 825 000 unika besökare, vilket är en ökning på över 25% jämfört med det senaste rekordet, berättar Josefin Feld Hagman, marketing & brand manager på Visit Åland.

– Tillsammans med rederier och branschen förstärktes hela Ålands genomslagskraft och synlighet ytterligare. Rederierna hjälpte bland annat till i arbetet med att utforma konceptet och slå fast den bästa mediamixen, för att inte tala om att sprida budskapet, fortsätter Josefin Feld Hagman.

Visit Ålands sommarkampanj valdes till finalist i European Excellence Awards i hela tre olika kategorier. Sammanlagt lämnades det in 800 kampanjbidrag från Europas alla hörn.

– Bara att komma till final är en fantastisk känsla, men bäst känns ändå att vi tillsammans med branschen lyckades skapa så stor synlighet och konvertera till konkreta Ålandsbesök i år, konstaterar Lotta Berner Sjölund.